Середа
01.05.2024
11:32
Вітаю Вас Гость
RSS
 
Кулажинська ЗОШ І-ІІІ ступенів
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

Міні-чат

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 168

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2022 » Лютий » 8 » Скромний сіяч добра, краси й науки. До 200-річчя від дня народження Опанаса Марковича
22:46
Скромний сіяч добра, краси й науки. До 200-річчя від дня народження Опанаса Марковича

   8 лютого – визначна дата для мешканців с. Кулажинці та учасників освітнього процесу Кулажинської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Цей день знаменувався днем народженням нашого земляка Опанаса Васильовича Марковича, етнографа, фольклориста, музикознавця та мовознавця, з чим і пов’язана низка подій у житті нашого села. Рід Марковичів дав Україні багато визначних людей: державних діячів, вчених, письменників.
   Саме в Кулажинцях пройшло дитинство Опанаса Марковича, звідси він виніс любов до народних пісень, українських прислів’їв, приказок та ненависть до гноблення людини людиною, яку передавав нащадкам, яку прийняв собі його племінник Дмитро. Любов до людей і людського керувала життям цієї видатної людини. Нею він ділився з молодшим поколінням гімназистів того часу, передаючи їм почуття людяності, бачення невловимої краси людської душі, сердечне тепло і. т. д. Він вирізнявся від інших представників свого роду, чим і запам’ятався людям. В душі закарбувалися слова, промовлені ним до свого племінника: 
    -Мужики? Хто тебе навчив? Такого слова немає, забудь його! Не мужик, а селянин, хлібороб. Пам’ятай це і ніколи не кажи мужики – це лайка, а лаятись гріх…вони  роблять, працюють, а ми їмо те, що вони зароблять. Їх неможна зневажати.
    Величезне серце видатної людини гріє нас і до сьогодні.
    І саме в цей день 8 лютого 2022 року ми відзначаємо 200 – ту річницю від дня народження О. В. Марковича – людини з – поміж усіх людей.
                                       Але є Книга буття,
                                       В ній - не пан і його статки,
                                       В пана славні є нащадки.
                                       Пам’ятають їх у нас,
                                       І один з них Опанас.
    Саме за повагу до праці людини , за безмежно велике і любляче серце не забувають нащадки про свого земляка. Не забуваємо і ніколи не забудемо!
    27 березня 2012 року  У Кулажинській ЗОШ І-ІІІ ступенів відкрито меморіальну дошку О.В. Марковичу , яку замовив за власні кошти випускник школи Чепурний С. М., полковник запасу СБУ, начальник відділу Центру спеціальних операцій « Альфа» СБУ. Відтоді ми пишаємося тим, що маємо місце для зібрання та відзначення пам’ятних дат , присв’ячених нашому земляку. Щороку в музейній кімнаті школи проводяться пам’ятні літературні години, виховні заходи , урочисті лінійки . Учасники освітнього процесу намагаються дізнатися більше про відомих постатей нашого краю, з задоволенням відвідують подібні заходи,  дуже тішаться тим, що наше село славиться і має історію, котра займає чільне місце у вічній Книзі пам’яті.

Переглядів: 195 | Додав: comon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Архів записів

Друзі сайту